31 Mart 2016 Perşembe

YOGA YAZILARIM

 
 
Yoga hakkında çok soru sorulur oldu. Sorular arttıkça ve daha doğrusu yanlış sorular arttıkça, ortalık yanlış veya en iyi ihtimalle eksik bilgi ile parlatılmış cevaplarla doldu, taştı.. Herkesin her şeyi bildiği çağımızda, aniden internet bağlantısı kesilse, o kopyala yapıştır bilgiler nasıl derlenir toplanır ve yazılır acaba?
 
Üzülüyorum. On yıldır yoga yapmaya, yaşamaya, anlamaya niyet etmiş, kah başarmış, kah çuvallamış biri olarak ve hala öğretmekten çok öğrenirken, etraftaki kirliliğin bize kadar gelmiş olmasına içerliyorum.
 
Yoga öğreten kişinin nasıl davranacağına karar verecek merci elbette ben değilim, kaldı ki olduğumu düşünseydim bile susardım, üzerime şimşekleri çekmek istemezdim. Zaten benim asıl inandığım, insanın insana olan sevgisi ve şefkatidir. İş buradan ayrılıp, başka noktalara gidince, hoca kelle saymaya başlayıp, mükemmelliğe odaklanınca konu benim anladığım noktadan epeyce uzaklaşmış oluyor. Yoganın merhametli yüzüne ters düşüyor.
 
Yoga, benim için başlı başına bir bütüncül sağlık teklifidir. Sadece bedeni değil, durmadan dışarıdan bombardımana uğrayan zihni de dikkate alır. Üstelik bununla kalmaz ve ruhun huzuru için el uzatır. Her çalışma aynı kalitede ve başarıyla gerçekleşmeyebilir. Bazen yıllarca sadece bedeni sakinleştirir, yumuşatır insan. O kişi için başlama noktası orasıdır. Ne sakıncası var ki?
 
Benim için böyle olmuştu; önce esnedim, uykum düzene girdi. Sonra sonra başka neler oluyor diye bakmaya başladım. Hala da meditasyon yapmaktan, doğru soruyu sormaktan ve zihnimi devreden çıkartmaktan çekinirim... Öğrenilmiş kalıpları bırakmak hiç kolay değil. İnsanın kendisi için güzeli seçmeye cüret etmesi hızlı bir değişimle mümkün olmuyor... Defalarca aynı yere toslaya toslaya belki vazgeçilmediği takdirde çıkılabiliyor ferah düzlüklere?
 
Yoganın kitaplarda anlatıldığı gibi onlarca farklı tekniği ve uygulaması olduğu gibi, her hocanın da kendine has uygulamaları vardır. Öğrenci ve öğretmen ihtiyaçlarının kesiştiği ölçüde birlikte çalışmaktan zevk alırlar. Bu sebeple bize iyi gelen hocanın peşine düşmeliyiz öncelikle. Sonrası zaten bireysel bir yolculuk.
 
Devamı var...
 

Hiç yorum yok: