6 Ağustos 2011 Cumartesi

KUZEY IŞIKLARI

Herkesin pusulası bir yeri gösterir malum. Kiminin yolu doğuya, keşişlere niyet ederken, kiminin batıya; katedrallere ve biz gariban arada kalmışlara ballandıra ballandıra anlatılan o yüksek medeniyete çevrilidir. ( o medeniyet neyin üzerinde yükselmiştir diye düşünmek adetimiz değildir...) Güneye gitmek isteyenler nedense tembellikle itham edilirler. Biri Güney Amerika dese, hemen "ooo kızlar, şarap!" diye kikirdemeye başlarız di mi? Aklımıza ilk gelen güzel bacaklı kadınlar olur, oysa o kadınların %99 kadarının bıyıklı ve sakallı olduğunu bilmeyiz!
Peki kuzey? Onun için ne dersiniz? Ben kendimi bildim bileli hep kuzeye gitmek istemişimdir. Üstelik epeyce üşüyen bir insan olmama rağmen. Nedense Karpatları merak ederim. Norveç kıyılarını. Danimarka'daki sarayları. Hamlet'i.. Fillandiya'nın doğasını. Geyikleri.. Ve elbette kuzey ışıklarını!
Polonyalı bir adamla tanışmıştım geçmiş zamanlarda. Durup durup çocukluğunu anlatırdı kafası güzel olunca. Kocaman karlı bir ormanın kıyısında, ahşap bir evde geçen, soğuk çocukluk. Bu çocukluk ve coğrafya, hiç tanımadığım halde yakın gelirdi. Bana hep "karlar kraliçesi" masalını anımsatırdı. Hikayede eksik olan tek şey kalbi buz tutmuş bir kraliçeydi. Ki ben bu kraliçeyi o hikayeye ekledim!
Neyse, geçmiş geçmiştir. Gelelim geleceğe. Bu yıl olan bitenler iyice anlattı ki hayat kısa, zaman az. Dolayısıyla kaderde kuzeye gitmek varsa, zaman bu zamandır. 2012 yılı hedeflerimin ilki kuzey ışıklarını görmek. Kiruna bunun için en güzel bölge diyorlar. Düşünmek bile heyecanlandırıyor.
O ışıkların fotoğraflarını ve videolarını ne zaman görsem, sanki doğanın ruhunu görüyormuşum gibi geliyor. Manyakça ama bende manyağım zaten:)
Erol hocamla dün denize çıktığımızda yine aklıma geldi kuzey. Acaba ölmeden evvel "kuzey denizi"nde yelken yapabilecek miyim? İstanbul boğazında bile barmakları soğuktan uyuşan ben, acaba bu en çok istediğim seyre kavuştuğumda ne hissederim? Kimbilir... hayali güzel:)

3 yorum:

tutsak dedi ki...

Aurora lar gerçekten ilginç oluşumlar. Denizci bir arkadaşım anlatmıştı. Kuzey denizine yakın bir yerde seyir ederlerken bir anda rotaları üzerinde şelale şeklinde bir oluşum ortaya çıkmış ne olduğunu anlayamadıkları için biraz panik biraz merakla gemiyi yavaşlatmışlar ve sonra onun bir aurora olduğu anlaşılmış ama anlatırken bile bayağı heyecanlanmıştı.

Fortunata dedi ki...

Of, ne güzel deneyimmiş:) Kıskandım doğrusu. E ne diyelim, darısı başıma!

mefisto dedi ki...

şu kuzey ışıklarını benden önce görebilirsen kıskançlıktan patlayacağım! ama yine de gör ve fotoğrafla, beni de çatlat isterim. çelişkilerimle mutluyum ben ;p