15 Ekim 2016 Cumartesi

İKİ MAT, İKİ DUYGU

 

Bazı yolculuklar insana birden fazla duyguyu aynı anda deneyimletir. Yoga, benim hayatımda işte tam da böyle bir yol hikayesi.
 
İki mat arasında gidip gelirken ve haftada iki gün öğretmen, üç gün öğrenci olarak yaşarken, kendimi duygudan duyguya akar halde yakalıyorum. Ben ıskalarsam, hocam yakalıyor. Öyle anlarda alıp başını gitmiş olan zihnimi, ben zannettiğim kalıplarımı bir kez daha matlarımızın arasına koyuyoruz. Ustamın öğrettiği gibi soruyorum "sen kimsin?", "sen, benim misin?, "ben misin?"
 
Her günün sonunda, yoga çalışmasının neden rehbersiz olamayacağını daha iyi anlıyorum...
 
Anlamak hali beni her iki matın üzerinde de başka eşiklere taşıyor. Öğretirken, öğretmenin, öğrenirken de öğrenmenin kendisi olmaya çalışıyorum. Çalışıyor muyum? Yok daha doğru ifadeyle, deneyimliyorum. Her asana, alışılmış  kalıpları kırıp, yeni eşiklere heveslendiriyor. Kimilerine göre git gide güzelleşiyor, bazılarının gözünde havanda su dövüyorum...
 
Bakışlar da türlü türlü... Ah vah edeninden , helal olsun yahu diyene uzanan geniş bir yelpazede, ben sandıkları bedenime bakıp, ne görüyorlar acaba diye tahmin oyunları oynuyorum.
Şu hayatta bir yazmayı, bir de oyun oynamayı pek çok seviyorum ya, bundan gayrı ben ne sever, aslında yeni yeni öğreniyorum.
 
İki matta, tek duyguya niyet ederken, aynı anda hem sözlüde, hem yazılıda gibiyim. Kaygısız, yargısız kalmak için durmadan kendimi "şimdiye" taşımaya çalışırken, git gide güçlenen fizik bedenimi hissetmekten derin bir haz duyuyorum. Kendi deneyimlerimden esinlenerek kurguladığım oyunları düşünmek içimi güldürüyor.
 
Öğrendiğim ve öğrettiğim matta dizlerimin üzerinde oturmuş, ellerimi kalbimin hizasına alıp, iki göğsümün arasına yerleştiriyor ve sonra içimdeki ruhla, karşımdaki ruhları selamlıyorum. İşte o an, ayaklarımın altındaki mat uçan halıya dönüşüyor. Dersi yapan olmaktan çıkıp, dersin kendisi oluyorum. Sesim, ellerim, bacaklarım ve dudaklarım... benden bağımsız devam ediyorlar.
 
Ben yoganın benden içeri halini seviyorum. Her iki matın da uçabilirliğini seviyorum:)

Hiç yorum yok: