20 Haziran 2016 Pazartesi



 
 
 
 
The past is never dead,
it’s not even past
 
 
 
 
Dün  yoga yapmak üzere sahile doğru yürürken, etraftaki kalabalıktan çekineceğimi düşünüyordum. Ama öyle olmadı. Meğer ne kadar özlemişim yeşilliğin üzerine uzanmayı. Nefes al, nefes ver derken, rüzgarın saçlarımı gıdıklamasını. Sırt üstü yattığımda ağaçla gökyüzünün, o en sevdiğim iki rengin başımın üzerindeki ahengini..
 
Öğrencime de iyi geldiği muhakkak olan bu dersin, ki kendi öyle söyledi, bana ne kadar keyifli hissettirdiğini kelimelere dökmekte zorlanıyorum. Sahil evime iki adımken neyi bekliyordum acaba?
 
Roma'da ilk şehir turumuzu attıktan sonra annemin söylediği şey ilginçti. Kırk yıllık annem, sanat karşısında her şeyin gereksiz ayrıntı olduğunu itiraf etti! Durmadan geçmişi eşeleyen ve gelip gelmeyeceği belirsiz geleceğin endişeleriyle hem kendini, hem de etrafı bıktıran kadın, sanat karşısında mest oldu!
 
Diyeceğim odur ki, sanat ve sanatın en vazgeçilmez esin kaynağı olan doğa, hasta ruhlarımızın tek ilacı.
Bu sebeple olsa gerek İtalya seyahatinde geçmişe dair tek bir düşünceye takılıp kalmadım. Evet, keşke ve belkili bir iki cümle kurmuş olabilir zihnim, ama hepsi orada kaldı. Köprüler, heykeller, tablolar derken, insanın yaratım gücü karşısında mest olduk.
 
Bütün bunların üzerine yukarıdaki cümleyi görünce de her ayrıntı daha da anlam kazandı. Elbette Venedik'i sevmeye hazır gitmiştim. Geçmişte bu kenti bana sevdiren bir kitap okumuştum. Ama Venedik sevilesi güzellikte olmasaydı, benim hazır olmam neyi değiştirirdi ki? Şehrin sokaklarında dolaşırken, aklımdaki tek şey içinde olduğum an, aldığım nefesti. Venedik beni geçmişe teslim etmedi. Tıpkı Floransa ve Roma gibi. O vakit iyice anladım, yaşanmışı veya yaşanamadığı için eksik kalmışı, artık her ne ise ardımızda kalan iyi ve kötü, değiştirmek mümkün değil, kelimenin tam anlamıyla unutulmak da öyle.. Ancak, onu beslemek ve süslemek yerine, başka güzelliklere baktıkça etkisi azalabilir. Bu hep bildiğimiz şeyi, bir kez daha doğa ve sanatla bizzat yaşayarak deneyimlemek içimi ferahlattı.
 
Bu akşam kentimin en güzel noktalarından birinde müzik var!


Hiç yorum yok: