8 Nisan 2011 Cuma

KOSMOS


Bıutiful için pek izlenesi demiştim hatırlayan varsa, şimdi de Kosmos için aynı şeyleri söyleyeceğim. İnsan kadim zamanlardan gelen bir bilgiyi nasıl paçavra etmeden anlatır diye merak ediyorsanız, seyretmekte fayda var derim. Ben sinema dili denilen şeyden pek anlamam. Benim ilgilendiğim tek şey içim bayılmadan ve fantastik bir film bile olsa, gerçeklik duygumu ( benim gerçeklik anlayışımda ) kaybetmeden, filmi sonuna kadar izleyebilmektir.
Her iki filmde de bu fazlasıyla var aradıklarım. İnsana gerçeğin ne olduğunu, neye inanarak, neye hizmet ederek yaşadığını sorgulatan filmler. İyi ve kötü kelimelerini hem kendimiz, hem de etrafımız için nasıl da öğretilmiş bir değerler silsilesi üzerinden kullandığımzın acı bir hikayeleri.
Kendini farkı ve üstün zanneden ya da bütün acıları sadece kendisinin çektiğini zannedenlere bu topraklardan bir cevap gibi olmuş Kosmos. Üstelik tercih edilen mekanlar, oyuncular ve renkler o kadar güzel ki, insanın filmi durdurup durdurup bakası geliyor görüntülere. Tabii burada yabancı bir yönetmenin gözü olduğunu söylemeden geçemeyeceğim. Aynı film bir Türk görüntü yönetmeniyle çekilseydi, bence bu kadar etkileyici olamayabilirdi. Zira bizim kendi kültürümüze dair de, o bahsettiğim iyi kötü öğretilmişliğimiz çok fazla. Pek çok arkadaşım için tarihi yarımada, Balat, Üsküdar tü kaka yerler. Neden? Nişantaşı ve Bağdat Caddesi insanları dışındakilere yaşam hakkı tanımayan bir yavırla büyüdükleri için. Oralara tesadüfen gittiklerinde yüzlerindeki ifadeyi görmeniz lazım. Sanki lağımda gezmişler! Çünkü gözlerine takılan şeyler hep düzensizlikler, çirkinlikler. Ölçü ise Avrupa'ya yapılan seyahatler! Kimsenin farkındalığı binlerce yıllık bir sokakta yürümekle yakından uzaktan örtüşmüyor! Bu nedenle ancak yabancı gözlerin yakaladığı karelerle güzelliği ayırt etmek mümkün biz önyargılı kafalar için! Kendimi de fazla ayırmıyorum bu topluluktan farkındaysanız. Çünkü geçenlerde ben de çiş kokusundan zor attım kendimi otobüsten dışarı! Yine de Balat'a gitmekten vazgeçmedim.
Velhasıl kelam bana sorarsanız Kosmos akıllara, gönüllere güzel güzel soru işaretleri bırakacak, o soru işaretkleri hazırda varsa bunu bilen, sezen gözleri gülümsetecek gayet güzel bir film. Şiddetle tavsiye edilir.

Hiç yorum yok: