8 Mayıs 2022 Pazar

HASSAS KONU: ANALIK MÜESSESESİ.





Sicili pırıl pırıl olan toplumumuzda, göklere çıkarılan bu yüzden karanlık tarafını hiç konuşamadığımız tabu konulardan biri analıktır.

Oysa hepimiz ne analar gördük... Ne korkunç sahnelere tanıklık ettik kimbilir... Hani öyle çocuğunu camii avlusuna bırakan veya çocuk esirgemeye götürüp teslim eden anneler değil bahsettiğim, çocuğu üzerinden yaşamaya çalışan aşırı bağımlı ve hastalıklı kadınlar. Ben onlara takığım mesela. 

Evliliğini çocuğunu bahane ederek sürdürenler. Çocuğunun kumaşını görmeyip, ona durmadan paşam, prensim giyerek gelecekte bir başka kadına sıkıntı olacak gerzekler yaratanlar. Sevgisinde ve sevgisizliğinde ayar yapamayanalar. Yıkarken değil, sıkarken öldürenler. Psikolojik şiddet uygulayanlar. İşte bu kadınların toplumda ana kraliçe gibi salına salına gezmelerine, kendilerine haseki sultan yaftası yapıştırmalarına uyuzum. Kocalarıyla kuramadıkları ilişkiye oğullarını koltuk değneği yapan bu kadınlar mutlaka tedavi edilmeliler.

Öte yandan çok sevdiklerim var... Piruz mesela. Bizim okulun aşçısı. Sadece kendi oğluna değil, bana bile analık eden fedakar kadın. Öyle güçlüdür, öyle devdir ki yüreği tanımak lazım. Babasız büyüttü oğlunu, tek başına ve çalışarak. Zor bir evlattan bir an bile vazgeçmedi. Dediğim gibi sadece ona da değil, bana da analık eder Piruz. Okula gittiğim günlerde kavanoza çorbamı koyar, evde yersin diye sıkıştırır çantama. Kahvemi yapar, sohbetimizi ederiz. Varlığına şükrettiğim bir mesai arkadaşı, anneliğini alkışladığım bir kadındır.

Semra Abla var. kendi evladını doğuramamış ama kardeşime ve bana otuz senedir annelik eden, ince ruhlu, sıkmadan seven bir diğer kadın. Teyzem var, anne yarım. Durmadan veren, almakla derdi omayan  diğer annem. İnsanı olduğu gibi kabul edebilen yüce ruhlardır ikisi de. Şartsız, sevgiyle boğmadan, sevgi adı altında nefessiz bırakmadan analık ederler.

Kedilere, köpeklere, ağaçlara, çiçeklere anne olanları tanıyorum. Öğrencilerine, ailesine, dostlarına kucak açanları. Dolayısıyla ben annelik sıfatını koruyan, kollayan, Meryem'in yolundan giden kadınlar için kullanıyorum. Onları kutluyorum.

Sadece sevgiye eğilen, sevgiyle eğilen tüm anneler, anneler gününüz kutlu olsun!

Hiç yorum yok: