16 Ocak 2011 Pazar

www.hamilelerkulubu.com



Yeni yıl bereketiyle geldi. Yok canım tarıma başlamadım; sadece etrafımdaki kadınlar çoğalmaya başladılar:) Bu çok keyifli bir paylaşım, tabii insan tam olarak algılayamıyor ama havada peri tozu gibi birşeylerin uçuştuğunu hissetmek mümkün. Yani gerçek dünya diye dayatılan herşeyden daha anlamlı bir konu gelip, insanın hayatına hoopp diye yerleşiyor. Ben bunu sadece etrafımdaki hamilelerle hissedebiliyorsam, kimbilir onların durumu nedir?
Dün ilk defa hamile pilatesi dersine katıldım. Ders boyunca ve sonrasında devam eden konuşmalar sanki kafamdaki tıkalı kanallardan birini açtı. Pilatescadısı zaten işine bağlılığına, emeğine hayran olduğum bir dost idi ya, bu dersten sonra ona olan saygım daha da arttı.
Bir yandan dersi dinlerken, diğer taraftan doğumun bir hastalık hali olmadığını, nihayetinde kadının da bir memeli olduğunu çok net kavradım. Doğuma yüklenen onca efsane ve korku nasıl da öğrenilmiş! Çarkı besleyen zavallılarız yahu, hem de daha ilk saniyeden! İşin umut verici ve güzel tarafı bilinçlenmeye niyetlenmiş bir anne çocuğunun kaderini değiştirebilir!
Çocuk yogası, bana çocukluk yaralarımı sorgulama şansı vermişti. En dibe indim sanıyordum. Oysa hikaye daha da başa sarıyormuş... Taa o ilk hücrenin ikiye bölünme anına kadar... Hazır hayattayken, annelerinize sorun, size hamileyken nasıl bir hayatları olmuş? Acaba doğum nasıl gerçekleşmiş? Bu detaylar o kadar etkiliymiş ki, inanamazsınız! ( Jale, ilkel toplumlarda savaşçı veya avcı ihtiyacına göre doğuma yön verişlerini anlattığında, ağzım açık kala kaldım )
Hamile olmasanız bile Jale'nin dersine ve tabii hamile eğitimlerinden birine katılmanızı şiddetle öneririm. Çok etkilendim. Hayata bakışımda devrim yaratan aydınlanma anlarından biriydi diyebilirim. Bedenimi tanımaktan ne kadar uzak olduğumu, o iyi kötü bildiğimi sandığım şeyleri aslında hiç bilmediğimi, şehrin göbeğinde bir kafadan ibaret cahil cahil yaşadığımı farkettim. Cehalet derken, doğama karşı cehalet! Ki en acısı da bu, üç kitap eksik okusam ve yüksek lisans yapmasam da olurmuş. Ama bir kadının yaratım anı hakkında bu kadar bilgisiz olmak büyük kayıpmış...
Jale'nin dersi pek anlatılır gibi değil aslında, lütfen gidin ve yaşayın. Açıkcası ben ilk hamile eğitimine şimdiden kaydımı yaptırdım:)) Gerçi sınıfın bebeksiz tek kadını olmak biraz tuhaf bir tablo ya, kim bilir daha yol bitmedi ki!

Hiç yorum yok: