8 Ağustos 2024 Perşembe

DÜŞÜNCELER, KELİMELER VE KADER


Benim hem gayet iyi anlayıp, hem de hiç anlamadığım girift bir örüntüsü varmış yaşamlarımızın. Kitap bilgisi, entellektüel anlamda biriktirdiklerimiz toplumda saygınlık kazandırırken, öte yandan ruhumuzu küstürüyormuş. Sahte mutluluklarla, olsa ne olmasa ne alkışlarla yaşam sevincini yanlış topraklarda aramalar ne fenaymış. Bu yüzden denizde veya arazide aşırı mutlu oluyormuşum; asıl olana yaklaştığımdan, evime, içime sokulduğumdan!

İnsan doğaya çıktığında zihne pek ihtiyacı olmuyor. Şehirde ayakta kalmak üzere edindiği tüm bilgi ve beceriler işlevini kaybediyor. Bu yüzden uzun dağ, orman yürüyüşleri veya deniz seyahatleri insan ruhuna iyi geliyor. Zihin ezberini dayatacak ortam bulamıyor. Ha ateş yakacaksan, avlanacaksa  tabii lazım ama onun dışında hükmü kalmıyor.

Kendini zihin zannetmek büyük yanılgı. Zihni yönetenin ruh olduğunu, varlığı, özütü unutmak  büyük hata.

İnsan zihin değildir. İnsan zihinde kaybolduğunda, zihin tarafından ele geçirildiğinde kendini sadece zihinden ibaret zannedip savrulmaya başladığında ruhunu küstürür. Bize geçmişin acıklı anlarını evire çevire seyrettiren, kaygıya, endişeye düşüren hep ruhu kenara ittiren, ipleri ele alan zihnimizdir. Karanlık yanımız, omuzumuzda oturan şeytanımızdır zihin. Ama ona ihtiyacımız var. İnsan olmayı deneyimlerken zihin de gerekli. Sadece biz zihinden ibaret değiliz, zihin bizim enstrümanlarımızdan biri. O kadar.

Namaza durmak, meditasyona oturmak, yüksek konsantrasyon gerektiren bir işe koyulmak bu yüzden rahatlatır. Uzun uzun maviye yeşile bakmak ve sadece nefes almak. 

Zihin işlevsiz bırakıldığında insan düşüncelerini kendisi belirleyebilir. Neyi düşünmek isterse onunla ilgili görüntüler, sesler, kelimeler yaratabilir. Mutluyum der, sağlıklıyım, tadım tuzum yerinde.... Düşüncelerimiz, hayallerimiz kelimelere, kelimeler de "kendini gerçekleştiren kehanetlere" dönüşür. Zihin bizi değil, biz onu kontrol edebiliriz.

Bugün benimle başlasana iyi şeyler düşünmeye. Hadi. Tam uyanmak istediğin gibi bir odada aç gözlerini. İstediğin mevsimde, istediğin çiçekler olsun vazoda. Bugün başlasana iyi şeyler düşünmeye:)

Hiç yorum yok: