21 Mart 2021 Pazar

MERYEM'İN ÇOCUKLARI: -VI- ARTEMİSİA*





"Seni sayısız farklı bedende, sayısız kere sevmiş gibiyim.

  Yaşamdan yaşama, çağlardan çağlara, sonsuza dek...

                                                       Rabindranath Tagore


Mermer bir aslan var kalenin önünde, kafası kopmuş, gövdesi kocaman. Sırtına oturduğumda bedenim dik, bakışlarım Arşipel'in masmavi sularında sabit. Artık küçük bir çocuk değilim; basma elbisem bronzdan zırh, elimdeki dal ışıl ışıl bir kılıç. 

Darmadağın saçlarım ve dört bir yana dökülmüş düşüncelerimle limandan ayrılıyorum. Arkama bakmamalıyım. Boynumdaki ankh tam kalbimin üzerinde. Elimi sıkıca bastırıyorum göğsüme ve İsis'in rüzgara karışan sesini duyuyorum: "yaşamdan yaşama, çağlardan çağlara, kim olduğunu hatırla Artemisia...."

Gözlerimi kapatınca yangın yeri Arşipel, gelecekte yüzlerce ceset yüzüyor suyun üzerinde. Başımı gökyüzüne kaldırıp çaylakların geçişini seyrediyorum. Biliyorum, kış kapıda. Sağ elim kılıcımın kabzasında, sol elim göğsümde, rota Salamis. 

Savaşmak istemiyorum.

Başka bir zaman, daha küçük bir deniz; Propontis. Marinanın girişindeyiz. Dümendeyim, ana yelkenin iskotası elimde. Eğer tramola atarak pontona ulaşırsam Erol Kaptan yemek ısmarlayacak bana! Ve sağ, biiiirrr ve sol, ikiiii ve Rusların yatı, güümmm!

Onlarca siyah giymiş adam bilmediğim bir dilde yedi ceddime saydırıyor besbelli. Başımı kaldırıp bakmıyorum. Neden içimde ufacık bir korku yok? İyi bir halt etmişçesine olduğum yerde duruyorum, dümende. Kaptan güler yüzünü koruyarak bir şeyler anlatıyor Ruslara. Marina görevlileri köpek balıkları misali çeviriyor etrafımızı.

Rüzgar fısıldıyor "Yaşamdan yaşama, çağlardan çağlara kim olduğunu hatırla...." Elimde iskota, boynumda ankh pontona doğru inatla tramola atıyorum. İçimde Arşipel'in eşsiz mavisi, karinamda Propontis'in serinliği, hatırlamanın huzuru var gözbebeklerimde.  Deli deli gülüyorum dudaklarımdaki tuzu yalayarak.

Dahil olmak istemediğim savaşlarda beklenmedik zaferler kazanmışsam eğer sizin sayenizdedir saygıdeğer Tanrıçam. Geçici bir süre için palamarı bağlıyorum, kulağım sizde....

* M.Ö.. 5. yy. da yaşamış ilk kadın amiral. Karia Kraliçesi.



https://www.youtube.com/watch?v=_bYldqEjOUA






Hiç yorum yok: