1 Aralık 2009 Salı

ÜÇ ŞEREFELİ CAMİİ VE HADRİANOPOLİS'DEN KALAN KULE, VOL.V


Muse ve Edirneli dostlarıyla London Cafe'de gayet kötü - özellikle belirtiyorum: kö-tü - bir Türk Kahvesi içtikten sonra çarşı içindeki keyifli bir yürüyüşle Üç Şerefeli Camii'ye ulaştık. Zaten anlattığım üç camii de birbirine çok yakın. Hatta Rüstem Paşa Kervansarayı'da* aynı çemberde. Zaten Edirne'yi bu kadar sıcak ve keyfine doyulmaz yapan en önemli şey de bu mücevher gibi değerli binaların böylesine yan yana ve bu kadar birbirini ezmeden durabilmesi. Şehir bu yüzyılda değilse de belli ki başlangıçta gerçekten büyük hayallerle nakış gibi işlenmiş...

Üç Şerefeli Camii de tıpkı Eski Camii gibi Osmanlı-Türk mimarisinden önemli izler taşımakta. Özellikle avlusu -revaklı - ve kubbe içindeki kalem işleri, kapılarının dikkat çene ahşap işçiliği, avlusundaki çinileri ... Hangisini anlatsam ki; hepsi ama hepsi gerçekten göz alıcı. Ve bu güzel eserin çok kubbeli camiilerden tek kubbeli camiilere geçişin eşiği olması da gerçekten çok önemliymiş ki, bunu İstanbul'a döndüğümde öğrendim.

Bu camiinin minarelerinin ününü ve minarelerinden birini Fatih Sultan Mehmet'in yaptırdığını söylemeli miyim? Yok canım, bence herkes biliyor!

Camiiden çıkışta, karşımıza Roma'dan günümüze kalan çok az mimari buluntudan biri çıkıyor: Saat Kulesi. Ya da daha yaygın bilinen ismiyle Makedonya Saat Kulesi. Şimdilerde güvercinlere ev sahipliği yapan bu kule, Hadrianopolis'i çevreleyen surlarının bir parçasıymış zamanında. Sonra neler gelmiş başına neler... Cephanelik olarak kullanılmış. Yangın kulesi olmuş. Ve hatta saat kulesi bile olmuş işte. Dedim ya, sonunda güvercinlere kalmış!

Herşeye rağmen içine girmekten geri durmadığımız kulenin önünde belli ki kazı çalışmaları devam ediyor. Dileriz ki döneme ışık tutacak bir kaç parça buluntu ele geçsin.

Edirne anlatmaya devam edeceğim. Gerçi bir tek akıl hastanesi kaldı, korkmayın. Çünkü Bulgar Kilisesi'ni bu defa göremedik.. Sabrınız varsa yarın Beyazıd Külliyesi 'ni ve Karaağaç'ı gezeceğiz. Görüşürüz:))


* Kervansaray gerçekten çok hoş ama odaları pansiyon odası gibi: temiz, basit ve özelliksiz! İnsan Kervansaray denilince azıcık görkem bekliyor ama burada mevcut değil. Fakat iyi tarafından bakalım: ucuz:))

Hiç yorum yok: