13 Mart 2022 Pazar

NIDHOGG


Üç gündür son okuduğum kitabın etkisindeyim. Yok sandığınız gibi Tiamat'a başlamadım. Tesadüfen elime geçen bir kitap Cadının Yüreği. Yazarı tarihçi. İskandinav mitolojisine ilgimden Tiamat'ı daha geniş bir zamana bırakıp Cadının Yüreğini okudum.

Sevdim. Çeviri de güzel. Mitoloji sevenlere değil, daha ziyade az çok bilenlere hitaben yazilmis kitap. Fakat ne ilginçtir ki yine güçlü kadın motifi üzerine kuruluydu hikaye.

Dediğim gibi birkaç güzel cümle dışında edebiyat adına büyük bir iş değil. Beklenti buysa geçiniz. Ama hissettirdiği şey güzel. Hemen hemen her kadının hikayesinde geçen motifleri İskandinav tanrı ve tanricalari üzerinden gayet güzel anlatmis.

Beni kitapta derinden etkileyen karakter Hel oldu. Hani her hikayede kendimizi ararız ya, ben bu kitapta Hel'dim.

Çünkü dogumumuzdan, kayiplarimiza, kendimizi bulma oykumuze kadar müthiş paralellikler vardı aramızda. Sanırım Villanella'dan* beri ilk kez bir kurgu karakteri bu kadar sevdim.

Hel ölümden dönüp doğuyor ... Benim gibi .... Anne ve babası onun doğumundan sonra birbirlerine aşık oluyorlar tıpkı benim ebeveynlerim gibi...

Vücudunda donmus, hissetmeyen bir bölüm var .. Benim de ..

Küçükken cehenneme düşüyor! Bende. Onun yalnızlığı ölüler dünyasına kraliçe olmak, benim ki ölümlere yas tutamamak.

Ve sonunda içindeki kadın soyunun gücünü keşfediyor! Benim gibi!

Hel, bir kizkardeslik hikayesi anlatıyor. Erginlenmeyi, büyümeyi, olgunlaşması, ruhu na uygun elbise giymeyi...

Bir ejderhası bile var alemler arası uçan!

Evet, son zamanlarda mutlu değilim. Güne başlarken zorlanıyorum. Uykum kötü. Cozumlerim uzak, yolum sisli. Yine bir araf, yine bir güneş toplama hali..

Tek bildiğim geçecek. 

Dün gece kar en sessiz haliyle tül gibi inerken erguvanimi seyrettim. Ne üşüdüm dedi ne de gelmekte olan bahara dair tereddütu vardi. Usulca kar seyrediyor, dallarına yığılan beyazı nazikçe misafir ediyordu. O kar taşımaktan gocunmayip baharı bekleyebiliyorsa, bende kederden korkmam ve iyi günleri beklerim dedim kendime.

Bir ağacın ve bir cadının verdiği ilhamla yatağıma gittim. Mutlu veya mutsuz olmanın anlamı yok, içinde aktigin zaman diliminde kabulde kalmak tek güzellik.


Hiç yorum yok: